Пошук

Консервант сорбат калію

Cорбат калия

Сорбат калію – це популярний у наш час консервант, головним чином, у харчовій промисловості (харчова добавка Е202). Тут його використовують у виробництві ковбас, напівфабрикатів, борошняної та рибної продукції, консервованих салатів з овочів, варення, повидла, яєчних виробів та ін. Також у цій ролі речовина застосовується в фармацевтиці, косметичній галузі та тютюновій промисловості. Вона допомагає економити час при виконанні різних робочих процесів, оберігає продукти згаданих вище галузей від передчасного псування, подовжуючи терміни їх зберігання. Але, як і у випадку з іншими консервантами, із сорбатом калію виникає запитання: наскільки він безпечний для людини і чи варто його вводити в продукцію, особливо в харчову? Давайте з’ясуємо!

Сорбат калію – це калієва сіль сорбінової кислоти, твердий порошкоподібний матеріал або гранули білого забарвлення. Запаху не має, смак – гіркуватий. Розчинення у водному середовищі – добре (це найбільш розчинний із усіх сорбатів). Формула: С6Н7КО2.

Цей консервант може бути отриманий як з натуральних джерел, наприклад, з кісточок горобини та інших рослин, так і штучним шляхом (під час реакції між сорбіновою кислотою та речовинами, що містять калій).

Основне завдання сорбіновокислого калію як консерванту – гальмування розвитку мікробів (дріжджів, цвілевих грибів та деяких бактерій). Оскільки йому характерне лише уповільнення розвитку, а не мікробоцидні властивості, додавання передбачене тільки в гігієнічно чисті продукти.

Сорбат калію і харчова промисловість

Цю сполуку використовують при виготовленні таких продуктів:

– ковбас (для пригнічення цвілі);

– твердих сирів (спільно з бензоатом натрію для формування середовища, яке не дозволяє розмножуватися молочнокислим бактеріям);

– квашених овочів (через не пригнічення молочнокислого бродіння);

– соків з фруктів (для захисту від бродіння та цвілі);

– харчових емульсій, зокрема майонезів;

– пряних східних соусів (оскільки дія цієї субстанції можлива в умовах збільшеної кислотності);

– житнього хліба (для запобігання появі цвілі);

– солодощів (це використання можливе, завдяки нейтральному смаку добавки);

– напівфабрикатів, продуктів, які підлягають заморожуванню (пельменів, котлет, сосисок…) та сухофруктів.

І це далеко не весь перелік. Крім того, сорбат калію задіюють у виробництві кисломолочної продукції та маргарину, джемів і варення, згущеного молока, гірчиці, різних маринадів, копченостей та овочевих салатів, кетчупів і томатних пюре. Вводять його і в напої: вина, пиво і безалкогольну продукцію. Також використовують при створенні харчової упаковки.

Безпека. Це питання детально вивчалося багатьма дослідниками, значна кількість яких дійшла висновку, що ця добавка цілком безпечна для людини, тим більше при дотриманні дозволених добових дозувань. Небезпеку ж може становити кількість приблизно 5 г/кг. Тоді можливі як алергійні прояви, так і загроза для життя людини.

Використовуйте консерванти, зокрема і сорбат калію, правильно – і їх наявність у продуктах харчування виправдає себе, не ставши при цьому причиною будь-яких згубних впливів на організм.

Поширити



Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *