Пошук

Харчовий консервант сорбінова кислота. Особливості застосування

Сорбиновая кислота

Сорбінова кислота – це натуральна речовина органічної природи, відома як добавка до їжі Е200. Має вигляд твердого матеріалу, колір і запах у якого відсутні. Розчиненню у воді піддається слабо (середній ступінь розчинення). Свою назву ця кислота отримала від рослини, з якої була отримана вперше – горобини. Сьогодні ж її синтезують, конденсуючи кетен і кротоновий альдегід у присутності кислотних каталізаторів.

У харчопромі сорбінова кислота активно застосовується як консервант: її протимікробні властивості були визначені ще на початку минулого століття. Вона ефективно оберігає продукти харчування від цвілі, значно продовжуючи їх терміни зберігання. Може бути задіяна як самостійно, так і в сукупності з іншими консервантами.

Серед основних властивостей Е200:

– пригнічення цвілевих грибів, дріжджів та деяких бактерій;

– невиконання мікробоцидної дії (тому підходить тільки для чистих продуктів);

– відсутність впливу на органолептичні показники їжі;

– гальмування розвитку мікробів зі збільшенням термінів зберігання харчової продукції.

Добавку-консервант Е200 найчастіше вводять в такі продукти: хліб і випічку, кондитерку та вироби з яєць, ковбасу і зернисту ікру, консерви з риби, м’яса і овочів, молокопродукти. Її можна також побачити в складі як алкогольних, так і безалкогольних напоїв, зокрема, соків, кави, какао тощо. Також нею обробляють різні ємності, тару і упаковку.

Що в якому продукті і в якій кількості забезпечує сорбінова кислота:

– у виробах з м’яса попереджає вплив збудника ботулізму (зменшує обсяг нітритів). При створенні фаршу необхідно ввести в його склад 0,1 % консерванту від загальної ваги. Для твердих ковбас знадобиться до 0,4 %. Сирі туші з курки, щоб подовжити термін придатності до місяця, доведеться обробити гарячим розчином цієї добавки шляхом обприскування;

– у консерви з риби необхідно вносити до 4 % Е200;

– у випічку – до 0,15 % (введення при замішуванні тіста);

– у соуси, наприклад, кетчуп і майонез – 0,08-0,15 %;

– у креми і олії – 0,2 %. Маргарин сорбінова кислота захищає від бактеріального розкладання жирів, утворення плісняви та омилення.

Завдяки всім цим маніпуляціям, вдається ефективно збільшити терміни зберігання їжі.

Сорбінова кислота і безпека

Експериментальним шляхом було доведено (і це підтверджують багато досліджень), що сорбінова кислота не містить канцерогенів. Більше того, її антибактеріальна дія забезпечує позитивний ефект на людину: боротьба зі згубними мікроорганізмами, антисептичний вплив, виведення токсинів і зміцнення імунітету. Це головний аргумент, що пояснює допустимість введення цієї добавки в харчові продукти.

Але при цьому важливо дотримуватися рекомендованих доз. Кількість цієї сполуки в їжі не повинна перевищувати 0,2 % від загальної маси. А здорова доросла людина може вживати в їжу за добу продукти, загальний обсяг Е200 в яких – не більше 25 мг/кг ваги.

Якщо наведені цифри збільшити, не виняток – подразнення і знищення важливого для організму вітаміну В12. Крім того, можуть проявитися стійкі та важкі алергії.

Дотримуйтеся дозувань при введенні сорбінової кислоти в продукти харчування і їх споживанні – тоді всі негативні моменти будуть зведені нанівець, а позитивні покажуть себе максимально потужно!

Поширити



Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *