Пошук

Гуарова камедь: користь і шкода

Гуаровая камедь

Гуарова камедь/смола, гуара – це добавка до їжі під кодом Е412, стабілізатор, загусник і структуризатор. За хімічним складом нагадує камедь ріжкового дерева. Виступає полімером, у складі якого присутні залишки галактози. Ця речовина досить тверда і високоеластична, добре розчиняється у воді. Саме це пояснює її значні емульгувальні та стабілізувальні властивості. Як загусник ефективно підвищує в’язкість продукції. При заморожуванні/розморожуванні проявляє стійкість, гальмує утворення крижаних кристалів, формуючи структурований гель.

Отримують гуару, екстрагуючи з насіння горохового дерева (зернобобова культура, відома також під назвою гуар). Товарний вигляд – блідо-біла порошкоподібна маса.

Застосування

Цю речовину задіюють, в основному, в харчовій промисловості як добавку до їжі Е412, що стабілізує консистенцію продукції, підвищує в’язкість і має желюючі властивості. Вона добре розчиняється у холодній воді і чудово показує себе при поєднанні з іншими рослинними гідроколоїдами. У комбінаціях вдається досягати взаємно позитивного ефекту. Найчастіше гуару використовують при виготовленні соусів, йогуртів та морозива.

Ще одна важлива галузь застосування цього матеріалу – нафтовидобування. При бурінні нафтосвердловин він мінімізує втрати води із в’язких бурових розчинів й забезпечує суспензування бентонітової глини, також застосовуваної при бурінні. Перевага гуару в зазначеній сфері полягає в доступності, порівняно з багатьма іншими загущувачами. Однак якщо співставити його з ксантаном, то стане зрозумілим, що він меншою мірою термостабільний при температурах від 100 ºС.

Серед інших напрямків використання: текстильний, паперовий, вугільний, косметичний, а також виготовлення вибухівки.

Гуарова камідь – користь чи шкода?

Цей продукт вважається нешкідливим для людського організму. До того ж, у деякому плані йому характерний позитивний вплив. Завдяки гуаровій смолі забезпечується поліпшення біотичної флори кишківника і сприяння його нормальному функціонуванню.

Камедь, яка надходить до організму з їжею, в рази зменшує кількість холестерину в крові. Крім того, вона є добрим джерелом дієтичного волокна (становить близько 80 % сухої маси продукту).

У зв’язку з низькою засвоюваністю, забезпечується відчуття насиченості та сповільнюється засвоєння їжі. Так знижується глікемічний індекс.

Введення гуари в продукти харчування передусім не повинно залишити байдужими людей, хворих на діабет. Ця субстанція гальмує всмоктування цукру в кишківнику, тому чудово підходить для створення їжі, призначеної для дітей і людей на дієтичному харчуванні.

Отже, підіб`ємо підсумки. Організм практично не засвоює гуарову камедь. У той же час, вона сприяє зменшенню апетиту, суттєво знижує відсоток холестерину і насичених жирів у всьому організмі. А за даними деяких дослідників, цій речовині властиві додатково антибактеріальний та противірусний впливи. Тож, гуара – добротний продукт, з якого боку на нього не поглянь, один з небагатьох, які мають плюси і майже позбавлені мінусів.

Поширити



Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *