Добавки для алкоголю

Добавки для алкоголя

Коли починаєш цікавитися темою «добавки для алкоголю» і шукаєш необхідну інформацію через інтернет, отримуєш безліч сторінок у пошуковій видачі. При переході на більшість із них тобі відкривається маса пропозицій купити ароматизатори і поліпшувачі смаку. Смако-ароматичні добавки там, смако-ароматичні добавки тут. Можна помилково подумати, що на цьому асортимент добавок для алкогольних напоїв закінчується. Насправді, все не так. Харчові добавки для алкоголю – це об’ємний пласт сировини, до складу якого входять такі групи речовин:

– антиокислювачі – речовини, що інгібують окислення, а отже, захищають напої від передчасного псування. Застосування антиоксидантів виправдане тим, що збільшити термін придатності продукту з їх допомогою можна в кілька разів;

– барвники – добавки, що відновлюють природне забарвлення, яке було втрачене в робочому процесі та при зберіганні сировинних компонентів. Крім того, вони максимізують природний колір, а також фарбують продукти, які власного кольору не мають;

– консерванти – матеріали, які пригнічують розвиток мікроорганізмів;

– підсолоджувачі – субстанції нецукрового типу, які утворюють солодкий смак. Ступінь їх солодкості перевищує солодкий смак цукру в десятки, а то і в сотні разів;

– замінники цукру – речовини, які також відповідають за надання солодкого смаку, але при цьому виконують й інші технофункції цукру;

– підкислювачі – речовини, що створюють кислий смак;

– регулятори кислотності – добавки, які встановлюють необхідну кислотність і підтримують її на певному рівні;

– емульгатори – це сполуки, за допомогою яких можна формувати і стабілізувати емульсії;

– піностабілізатори – сировина, яка запобігає осіданню піни;

– відбілювачі – добавки, які не дають з’явитися непотрібному забарвленню напою, а також ті, які це забарвлення прибирають шляхом вступу в хім. реакцію зі складовими елементами продукту;

– підсилювачі смаку та аромату – сполуки, що підсилюють рецепцію смаку і аромату шляхом стимуляції нервових смакових закінчень. Варто зазначити, що самі по собі підсилювачі можуть бути позбавлені і власного запаху, і власного смаку;

– харчові ароматизатори, звичайно, теж закономірно є учасником цього переліку, але одним з, а не єдиним. Є ці добавки смако-ароматичними речовинами або їх сукупністю (можливо, в поєднанні з розчинниками і/або наповнювачами), що поліпшують смак і аромат. Їх заслуга полягає в тому, що саме завдяки різноманітності смако-ароматичних добавок, виробники можуть з однотипної продукції створювати величезний асортимент напоїв, різних за смаком і запахом. Це є особливо цінним, коли мова йде про напої безалкогольні та слабоалкогольні.

Також до добавок для алкоголю зараховують речовини, які харчовими добавками за своєю суттю не є. Це, наприклад, фруктоза та ін.

Увага!!!

Якщо якусь добавку можна задіяти при створенні лікеро-горілчаної продукції, то це зовсім не означає, що вона підійде, наприклад, для вина і навпаки. Тобто перед застосуванням того чи іншого допоміжного матеріалу обов’язково потрібно ознайомитися зі всебічною інформацією про нього: про те, як він повинен виглядати, які норми внесення рекомендовані для конкретного виду напоїв, ну і, звичайно ж, чи можна взагалі застосовувати його для цього виду. Основні важливості про деякі добавки ми розповімо далі.

Огляд популярних добавок для алкоголю

Фруктоза. Це натуральний фруктовий цукор, моносахарид, що виконує при виготовленні напоїв і не тільки роль підсолоджувача. Це ефективна заміна цукру, солодша за нього вдвічі, а порівняно з глюкозою – втричі! Добре розчиняється у воді.

Помірна кількість споживаної фруктози, зокрема, і тієї, що входить до алкоголю, не те, що шкоди здоров’ю споживача не завдасть, але і стане корисною. Цей продукт зміцнює імунітет, допомагає відновитися після значних фізичних і розумових навантажень, крім того, не провокує виникнення карієсу. Зберігати його потрібно в сухому, захищеному від світла місці при t 15-25 °С.

Лимонна кислота (Е330). Антиоксидант штучного або натурального походження. Популярна харчова добавка у вигляді кристалічного порошку білого кольору, що добре розчиняється у воді. Також розчинення відбувається в етиловому спирті та дуже слабке в етиловому ефірі. Добре поєднується з багатьма хімічними речовинами. У виробництві алкоголю примітно не тільки те, що вона надає свіжості і тонізує, але і те, що виступає, перш за все, регулятором кислотності, підкислювачем, а також смаковою добавкою, переважно у винах. Додається до пива, горілки, коньяку і вина в пропорції до 2-4 г/л. Серед важливих властивостей цієї добавки: очищення організму і виведення токсинів через шкіру, позитивний вплив на травлення, спалювання вуглеводів, підвищення імунітету. Але все це можливе тільки при надходженні кислоти до організму в невеликих кількостях.

Бурштинова кислота (Е363). Це продукт переробки натурального бурштину, абсолютно безпечний для людини і з багатьма корисними властивостями. Зовні це білий утворений кристалами порошок кислого смаку. В тій чи іншій мірі розчиняється у воді, спирті та ефірі. У бензолі, бензині та метилтрихлориді не розчиняється.

Застосування цієї добавки при виробництві алкоголю в рекомендованих дозах не несе жодної небезпеки споживачеві, оскільки їй властиві винятково позитивні якості в плані впливу на людський організм. Продовження молодості, попередження величезної кількості захворювань і боротьба з ними, підвищення енергетичних запасів, чудовий вплив на репродуктивну систему – це лише мала частина переваг бурштинової кислоти.

Оцтова кислота (Е260). Безбарвна їдка рідка речовина, що поглинає вологу із зовнішнього середовища, з характерним різким запахом. Для харчової промисловості використовується тільки продукт біологічного походження. В основному, задіюється в розведеному вигляді – у формі оцту (3-9 %) або оцтової есенції (70-80 %). Виконує роль регулятора кислотності, підкислювача і консерванта.

Ця добавка дозволена для застосування при виготовленні напоїв по всьому світу, тому що правомірно вважається безпечною для здоров’я. Більше того, вона має велике значення у функціонуванні людського організму, зокрема, сприяє розщепленню жирів і вуглеводів.

Кальцій хлористий (хлорид кальцію) безводний (Е509). На вигляд це білі/світло-сірі гігроскопічні гранули, які поглинають водяну пару. Запах відсутній. Розчинення у воді відбувається з виділенням тепла. Також ця речовина розчиняється в ацетоні.

У виробництві алкоголю хлорид кальцію виступає, головним чином, регулятором кислотності. Так, у пивоварінні він регулює кислотний баланс затору.

Ментол. Популярна в харчопромі смако-ароматична добавка з охолоджувальним ефектом у вигляді кристалічної маси, сформованої безбарвними прозорими кристалами. Також може виглядати як рідка субстанція з універсальною розчинністю і високою термостабільністю. Смак – холодильний, запах – концентрований перцево-м’ятний. Може бути як штучним, так і натуральним. У воді та гліцерині не розчиняється. У своєму складі не містить шкідливих компонентів і етанолу.

Перед тим, як прийняти рішення ввести ту чи іншу добавку в виробництво, зважте всі «за» і «проти», розгляньте такі поняття, як доцільність і ефективність, а також обов’язково ознайомтеся з державною документацією, що стосується застосування цієї сировини. Якщо рішення остаточне і вже передбачена купівля, скажімо, фруктози, лимонної кислоти або ментолу, не пошкодуйте часу і поцікавтеся, де найкраще оформити замовлення. Купуйте добавки для алкоголю у надійних виробників! Це одна з найважливіших передумов успіху їх застосування!

Поширити



Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *