Пошук

Для чого потрібна фолієва кислота?

Фолиевая кислота

Фолієва кислота (вітамін B9/Bc/M) – це розчинний у воді вітамін, який бере участь у рості та розвитку кровоносної й імунної систем організму. Його значення в житті людини переоцінити вкрай складно. Він переміщує одновуглецеві групи, зокрема, метильні та формільні, від одних органічних сполук до інших.

Може вироблятися в організмі самостійно, але лише в незначних обсягах. Той відсоток цієї  субстанції, якого бракує, повинен надходити разом з їжею. Однак при сучасному раціоні харчування не обійтися і без додаткових препаратів, що містять фолієву кислоту.

Молярна маса – 441,4 г/моль, t плавлення – 250 °C, t розкладання – 250±1 °C. Водорозчинення – 0,0016 г/100 мл. Формула: C19H19N7O6.

Значення фолієвої кислоти

Без цієї речовини оптимально не відбувається перебіг різних процесів в організмі. Вона відповідає за клітинний ріст і збереження цілісності ДНК. Якщо ці процеси будуть відбуватися з порушеннями, не є винятком поява новоутворень. Тому можна говорити, що цей вітамін перешкоджає їх виникненню.

Потрібен він для належної діяльності імунітету, серця і судин, амінокислотного синтезу. Відзначений і позитивний вплив на нервову систему (поліпшує стан, піднімає настрій і підвищує працездатність). Іноді використовують його також для лікування інфекцій ясен.

Кровотворення – ще один процес, який не обходиться без вітаміну B9. При дефіциті навіть може спостерігатися анемія.

Багато хто звик до думки, що фолієва кислота потрібна тільки вагітним. Частково це так, адже при її недостатній кількості підвищується ризик викидня, пологи можуть відбутися передчасно, а ще можуть виникнути патології у плоду і післяпологова депресія у матері. Так, в період вагітності організм вимагає більше цієї сполуки, але і в будь-який інший період він відчуває в ній потребу.

Дефіцит і надлишок: що потрібно знати?

Нормальний рівень фолієвої кислоти в організмі – 7-45 нмоль/л. Визначається він шляхом здавання крові на аналіз. Це мала кількість, але відхилення від неї в той чи інший бік небезпечні згубними наслідками.

Дефіцит. Це один з найбільш частих типів авітамінозу. Найпоширеніша причина – неправильне харчування. Серед інших: дисбіози і хвороби кишківника, що перешкоджають всмоктуванню цього вітаміну. Заважати всмоктуванню можуть і препарати проти судом, оральні протизаплідні засоби, барбітурати, алкогольні напої.

Симптоми, які свідчать про нестачу: порушення роботи шлунково-кишкового тракту, втрата апетиту, випадання волосся, відчуття постійної втоми, дратівливість, поява виразок на слизовій оболонці рота. Вони, зазвичай, виявляються відносно швидко: через 5-30 днів після того, як знижується рівень вітаміну в крові.

Наслідки: мегалобластна анемія (зменшення кількості еритроцитів у крові і неправильна їх діяльність), безпліддя, поганий настрій, що переходить у великий депресивний розлад, а також зниження когнітивних функцій (погані пам’ять і сон, втома й нервозність, виникнення тривоги та агресії без всяких на те причин).

У вагітних, крім зазначених вище викиднів на ранніх термінах і передчасних пологів, можливе відшарування плаценти. Серед патологій плоду: гальмування розумового розвитку, водянка головного мозку, проблеми з кровоносною системою, ущелина піднебіння.

Надлишок. Оскільки вітамін Bc є водорозчинним і його зайва кількість, як правило, піддається швидкому виведенню зі сечею без будь-якої шкоди, надлишок трапляється набагато рідше, ніж дефіцит. Однак він можливий при складних хворобах печінки і нирок.

Є причиною астми, схильності до алергій, підвищеного ризику ожиріння і виникнення цукрового діабету у дітей. У період вагітності може негативно вплинути на збільшення маси плоду (викликати надмірний приріст). У чоловіків можуть з’витися пухлини простати. Надлишок призводить до зниження активності натуральних кілерів, які беруть участь у роботі імунітету, спрямованій проти пухлин і вірусів. Серед інших наслідків: гіркий/металевий присмак у ротовій порожнині, надмірна збудливість, безсоння, роздратування.

Дозування. Щоб уникнути будь-якої з описаних крайнощів, при вживанні цієї речовини важливо дотримуватися рекомендованих доз. Як правило, необхідна кількість залежить від віку: дітям до року потрібно 50 мкг на добу, 1-3 років – 70 мкг, 4-6 років – 100 мкг, 6-10 років – 150 мкг, з 11 року життя – 200 мкг, дорослим – 400 мкг. Вагітним дозу важливо збільшити на 400 мкг, матерям, що годують груддю – на 500 мкг.

При цьому варто враховувати, що природної фолієвої кислоти знадобиться більше, ніж синтетичної, оскільки друга більш біодоступна. 1 мкг фолату з їжі дорівнює 0,6 мкг у вигляді таблеток або харчових добавок.

Численні дослідження довели, що більшість людей недоотримує вітамін М. Тому в різних країнах ним в обов’язковому порядку збагачують деякі продукти харчування.

Поширити



Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *