Бурштинова кислота як добавка до...

Бурштинова кислота як добавка до...

Бурштинова кислота (бутандіова/етан-1,2-дикарбонова кислота) – це двоосновний представник карбонових кислот. Виглядає як твердий порошкоподібний матеріал, що складається з позбавлених кольору кристалів (у масі – безбарвний або білий). Смак – кислий, злегка гіркий, запаху не має. Піддається розчиненню у водному і спиртовому середовищах, не розчиняється у бензені, бензині та метилтрихлориді. Обсяг головного компоненту – 99,7 %. Може містити домішки заліза, сульфатів, хлоридів або фосфатів.

Молярна маса – 118,09 г/моль, густина – 1,56 г/см³, t плавлення – 183 °С. Формула: C4H6O4.

У незначних обсягах бутандіова кислота присутня в складі різних рослин та бурштину. Основний спосіб промислового отримання – гідрування малеїнового ангідриду. Також можливий синтез шляхом окислення бутиленгліколю. І як варіант, карбонілювання з 1,2-діоксиетану.

Використання бурштинової кислоти

Ця речовина знайшла застосування в різних галузях. З її допомогою виготовляють пластичні маси, смоли, ліки, омолоджувальні засоби... Часто задіюється в аналітичній хімії.

Одна з головних сфер, в яких використовують бурштинову кислоту – харчопром. Тут вона відома як добавка до їжі E363, що входить до переліку дозволених в Україні харчових добавок.

Виступаючи побічним продуктом цукрової ферментації, E363 є в складі майже всіх ферментних напоїв (пива і вина).

Це речовина з групи антиоксидантів, добавка з яскравим антиокислювальним впливом. Найчастіше застосовується як регулятор кислотного рівня, підкислювач. Важлива через свою здатність в рази збільшувати харчову цінність їжі. У деяких випадках нею замінюють лимонну кислоту, тому що бурштинова вважається більш м’якою речовиною за впливом на зубну емаль.

Нею доповнюють, зокрема, такі продукти: кондитерку (сухі напівфабрикати), мармелад, концентрати для приготування супів і кубики для бульйону, рибу, порошкоподібну продукцію, призначену для подальшого приготування напоїв.

Не рідко E 363 можна побачити в складі елітної горілки. Чому її сюди додають? Щоб нейтралізувати згубний вплив етанолу і запобігти похміллю.

Косметологія також активно задіює цей антиоксидант. Його вводять у поживні засоби для догляду за шкірою, очисники і омолоджувачі. Живлячи клітини і покращуючи кровообіг, він збагачує шкіру киснем, освітлює пігментацію, сприяє боротьбі з вугровими висипами, робить шкіру більш пружною і еластичною, розгладжує невеликі зморшки, регулює роботу сальних залоз. Позитивно впливає і на волосся: живить, зміцнює і покращує його стан.

Ще один важливий напрямок – медицина. Тут цю субстанцію задіюють при лікуванні цукрового діабету та боротьбі з ожирінням. Вона нормалізує обмінні процеси, стимулює появу інсуліну, допомагає досягати потрібних вагових параметрів. Є чудовим додатком до спортивного харчування, уповільнює старіння, протистоїть вірусам і навіть розвитку ракових клітин.

Незважаючи на пожежонебезпеку і можливі подразнення шкірних покривів при безпосередньому контакті, Е363 цілком безпечна для людини. Тому багато спеціалізованих світових організацій, які контролюють застосування добавок з індексом Е, визнали її доречність не тільки в технічних галузях, але й в харчовій, косметичній та фармацевтичній індустріях.

Замовлення дзвінка
Дякуємо за Ваше звернення. Наші менеджери зв'яжуться з Вами найближчим часом
Сталась помилка при надсиланні листа. Зв'яжіться будь ласка з менеджером.