Аскорбінова кислота як харчова добавка

Аскорбінова кислота як харчова добавка

Аскорбінова кислота (Е300) – це органічна сполука, добавка до їжі, яка відіграє надважливу роль в людському організмі. Забезпечує хорошу роботу сполучних і кісткових тканин, є антиокислювачем, відновлювальним елементом і коензимом деяких метаболічних процесів.

Виглядає ця речовина як тверда порошкоподібна маса, сформована кристалами. Забарвлення – біле/світло-жовте. Смак – кислий. Розчинення у водному середовищі – легке. Одна з форм – вітамін С. Формула: C6H8O6.

Аскорбінова кислота входить до складу багатьох фруктів, ягід та овочів. У промислових масштабах її добувають з глюкози.

Застосування Е300 в харчовій промисловості

У цій галузі добавка виконує багато важливих функцій, серед яких:

- запобігання появі нітратів, нітритів і N-нітрозоамінів у ковбасних і м’ясо-, рибно-консервних виробах;

- інтенсифікування отримання необхідного забарвлення при обробці м’ясопродуктів плюс колірна стабілізація під час зберігання;

- підфарбовування копченого м’яса і запобігання окисленню;

- подовження в якості консерванту терміну придатності жирів рослинного та тваринного походження;

- поліпшення якісних характеристик борошна при виготовленні хлібобулочної продукції;

- збереження фруктів та овочів від ферментативних змін кольору;

- стабілізація забарвлення напоїв, забезпечення їх прозорості (як алкогольних, зокрема вина і пива, так і тих, в яких алкоголь відсутній);

- антиокислення й стабілізація, подовження збереження смакових якостей та колірно-ароматичних характеристик сухих харчових продуктів, напівфабрикатів з картоплі, джемів з фруктів та овочів;

- збагачення їжі вітаміном С.

Застосовують аскорбінову кислоту і при виготовленні кондитерських виробів. Тут вона виконує роль консерванта жирів, які передбачені рецептурою. Також може служити хорошою альтернативою для лимонної кислоти.

Вживаючи в їжу продукти, до складу яких входить ця добавка, необхідно враховувати, що є рекомендовані добові дози для людини, яких важливо дотримуватися, адже і недостатня кількість, і надлишок загрожують негативними наслідками. Серед негативних проявів, до яких може призвести підвищена кількість цієї субстанції: подразнення шкірних покривів, пронос, алергії, проблеми з сечовим каналом та ін. Оптимальна кількість для дорослої людини – 90 мг/добу, для дітей – 30-90 мг/добу. У вагітних і матерів, які годують груддю, потреба збільшена: першим звичайну дозу необхідно підвищувати на 10 мг, другим – на 30 мг.

Зверніть увагу, що вітамін С піддається розкладанню, якщо йому створюються певні умови, особливо при нагріванні під час приготування їжі. А концентрація при зберіганні може зменшуватися, залежно від температури.

На замітку: в деяких європейських країнах і в Америці аскорбінову кислоту не можна вносити до свіжого м’яса, оскільки запобігання знебарвленню при зберіганні може сформувати хибну на вигляд свіжість.

Знадобилася аскорбінова кислота в оптових обсягах для забезпечення роботи вашого харчового підприємства, що спеціалізується на котромусь із зазначених вище напрямків? Замовляйте цю харчову добавку у нас – бездоганну якість і поставки будь-яких кількостей цієї речовини в мінімальні терміни по всій Україні гарантуємо!

Замовлення дзвінка
Дякуємо за Ваше звернення. Наші менеджери зв'яжуться з Вами найближчим часом
Сталась помилка при надсиланні листа. Зв'яжіться будь ласка з менеджером.